فایل صوتی چکیده کتاب پژوهشی فقهی در خبر و خبرگزاری منتشر شد

به نقل از سایت اخبار دین و اندیشه :    

به گزارش خبرنگار مهر، به همت روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پادکست (فایل صوتی) چکیده کاوش‌های نظری در الهیات و تمدن تألیف کتاب پژوهشی فقهی در خبر و خبرگزاری تألیف حجت الاسلام والمسلمین جواد فخار طوسی منتشر شد.

این کتاب، با مقدّمه ای از آیت الله احمد مبلّغی مدیر سابق پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی آغاز می‌شود. این مقدّمه، پس از بیان اهمّیّت بررسی فقه خبر، به تشریح سرفصل‌های این حوزه در دو محور می‌پردازد.

کتاب کار خود را با مقدّمه ای در باب پاسخگویی فقه به نیازهای جدید آغاز می‌کند. سپس به اهمّیّت بحث خبر می‌پردازد. کتاب، از سه فصل عمده تشکیل شده است: «کلیات»، فصلی در «احکام فقهی مربوط به مبدأ خبر»، و فصلی در «احکام فقهی مربوط به خبر و مقصد آن».

در فصل کلّیات، ابتدا ماهیت خبر و نهاد خبرگزاری مورد بحث قرار می‌گیرد، سپس به سیاست‌های کلّی مورد نظر شارع در خبررسانی پرداخته می‌شود. «آزادی اطّلاع رسانی»، «عدالت در گردش اطّلاعات»، «تجویز سانسور بر مبنای مصلحت» و «فعّال بودن سیستم اطّلاع رسانی» مواردی هستند که به عنوان سیاست‌های اصلی شارع مقدس در این بخش، معرّفی می‌شوند.

فصل اوّل کتاب، به احکام فقهی مربوط به «مبدأ خبر» اختصاص یافته است. در اینجا، پس از روشن شدن جایگاه مخبر در چرخه اطّلاع رسانی، حقوق او مورد بررسی قرار می‌گیرد. «امنیت جانی»، «مصونیت قضائی» و «برخورداری از حقوق پدیدآورندگان آثار فکری» حقوقی هستند که در اینجا مطرح می‌شوند. سپس به تکالیف خبرنگار پرداخته می‌شود. «خودداری از نشر اسرار»، «خودداری از اشاعه فحشاء»، «خودداری از تجسّس» و «خودداری از نشر اکاذیب» در این بخش طرح می‌گردند.

امّا فصل دوم کتاب، به احکام فقهی مربوط به خودِ خبر و نیز مقصد آن اختصاص می‌یابد. در اینجا ظرفیت‌های خبر (اعم از ظرفیت‌های اصیل و ابزاری آن) مورد توجّه قرار می‌گیرند و سپس پیامدهای خبر بررسی می‌شود. در پایان نیز توصیه‌هایی به متصدّیان نهاد اطّلاع رسانی در باب «اطّلاع رسانی از حوادث طبیعی»، در «بهره گیری از ابزار اطّلاع رسانی»، و نیز در مورد «سیاست های مورد نظر شریعت در فعالیت‌های خبرگزاری ها» ارائه می‌شود.

فایل صوتی مربوطه را اینجا بشنوید!

برچسب ها:

دین و اندیشه

157
0 0

لینک های مفید